Monero Nedir? Monero (XMR) İncelemesi

0
443

Monero; privacy yani gizlilik amaçlı, finansal mahremiyet sağlama odaklı bir coindir. Monero’nun en önemli özelliği sizin cüzdan adresinizi karşı tarafın ve üçüncü tarafların görmesini engellemesidir. Monero, 2014 yılında ortaya çıkmıştır.

Monero, CryptoNight isimli bir algoritma ile Proof-of-work konsensusu kullanan, madenciliği yapılabilen bir kripto paradır.

Monero’yu diğer paralardan ayıran en önemli özelliği ring signatures (Halka imzalar) sistemidir. Kullanıcı birine para gönderirken ödeme direkt olarak kendi cüzdanından çıkmaktansa, önce 64 karakterli bir payment id oluşturuluyor. Bu şekilde gönderinin cüzdanının ortaya çıkması önleniyor. Ring signatures ile örneğin 5 imza seçersek 4 tane fake gönderim oluşturuluyor ve bunlar hep beraber gidiyor. Dışardan gözlemleyenler bu sayede hangisinin gerçek olduğunu anlayamıyor. Karşı tarafın da direkt olarak cüzdan adresine değil, alıcının payment id’sine gidiyor.Bu sebepten dolayı takip edilemeden para transferi gerçekleştirilebiliyor.

Monero düzenli olarak hard forklar ile kendini geliştiren bir kripto paradır. Varoluş amacı olan gizlilik özelliğini tamamlayan XMR, bundan sonrası için ASIC madenciliğe karşı koruma, ring signature sebebiyle oldukça büyük olan dosya boyutu ve gönderim ücretini düşürmek gibi konular üzerine teknik geliştirmeler yapmaktadırlar.

XMR; Binance, Coinex ve IDCM başta olmak üzere yüzlerce borsada işlem görmektedir.

Monero hakkında daha detaylı inceleme için videomuzu izleyebilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz