Ethereum Nedir? Ethereum İncelemesi

0
396

Ethereum altcoinler içersinde gerek marketcap yeriyle gerekse hacmiyle lider pozisyonda bulunmaktadır.

Ethereum Blockchain tarihinde oldukça önemli bir dönüm noktasıdır. Akıllı sözleşmeler kavramını Blockchain’e entegre ederek; Bloklara belli durumlarda karar verebilme özelliği Ethereum projesiyle beraber gelmiştir.

Ethereum 2014 yılında başında Vitalik Buterin’in bulunduğu geliştirici ekip tarafından duyuruldu; 2015 yılında da aktif olarak hayatımıza girdi. Bu süreçte 4 aşamalık bir geliştirme planı benimsendi. Birinci aşama Frontier aşaması; Bu aşama içersinde geliştiricilere Ethereum altyapısı kullanmaları için izin verildi. Bu aşamayı Ethereum’un emekleme aşaması olarak adlandırabiliriz.

İkinci aşamanın adı Homestead aşamasıydı. 2016 yılının Mart ayında bu aşamaya geçildi. Bu aşamadaki temel hedef Ethereum zinciri içersindeki işlem hızında yapılacak artışlardı.

 

Üçüncü aşamanın ismi Metropolis güncellemeleriydi. Bu ana güncellemeler de Konstantinapol ve Bizans güncellemeleri olmak üzere iki kola ayrıldı.Bizans güncellemesi 2017 Ekim ayında yapılırken; Konstatinapol güncellemesi ise 2019 Şubat ayında gerçekleşti.

Baştan belirlenen yol planının 4. Aşamasının adı ise Serenity oldu. Bu aşama diğer bir adıyla Ethereum 2.0 olarak biliniyor. Bu aşama Ethereum zinciri içersinde oldukça büyük ve önemli güncellemeler içeriyor. Ölçeklenebilirlik konusuna çözüm getirmek amacıyla Sharding ve Plasma güncellemeleri Ethereum  2.0 sürecinde ön plana çıkıyor. Bu süreç içersindeki ana değişikliklerden bir tanesi de Ethereum’un consensus algoritmasında yaşanacak. Ethereum Casper güncellemesinden sonra POW ( Proof of Work ) algoritmasında POS ( Proof of Stake ) algoritmasına geçiş yapacak.

Ethereum 2.0 hakkında daha detaylı bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz