Buterin, Sam Altman’ın Worldcoin’iyle İlgili Endişelerini Dile Getiriyor

0
199
Vitalik Buterin
Vitalik Buterin

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin Pazartesi günü, OpenAI CEO’su Sam Altman’ın bu hafta ana ağını başlatan yeni kripto projesi Worldcoin hakkındaki endişelerini detaylandıran yeni bir blog yazısı yayınladı. Gönderide Buterin, Worldcoin’in “Proof of Personhood” (PoP) adı verilen kullanıcı kimlik doğrulama sistemiyle ilgili dört ana endişesini açıkladı.

Worldcoin, kişisel verileri saklamadan veya merkezi bir otoriteye güvenmeden kullanıcılarının kimliğini doğrulayabileceğini iddia ediyor. Bir “Dünya Kimliği” elde etmek için kullanıcıların irislerini “Orb” olarak bilinen bir cihazla taraması gerekir. Worldcoin’in kendi cüzdan uygulaması gibi uyumlu uygulamalar, hizmetlerini uyarlamak ve botları ortadan kaldırmak için Worldcoin’in kimliği doğrulanmış kullanıcılar ağından yararlanabilir.

Buterin, blog gönderisinde bu sistemin gizlilik, erişilebilirlik, merkezileştirme ve güvenlikle ilgili potansiyel sorunları olduğunu dile getirdi. Buterin, önce kişinin irisini taramanın potansiyel olarak amaçlanandan daha fazla bilgi açığa çıkarabileceğini belirtti. Örneğin, bir başkası bir World ID sahibinin irisini tararsa, en azından o kişinin sistemde olup olmadığını belirlemek için bunu Worldcoin veritabanında çalıştırabilir. Buna ek olarak Buterin, bir “Orb” cihazına sahip olmanın zor olabileceğinden, World ID’lerin herkes tarafından kolayca erişilebilir olmayacağını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz