Bitcoin ve Kripto Paralar İçin Cüzdan Türleri; Offline Soğuk ve Online Sıcak Cüzdan Nedir?

0
703

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde yeni bir yazı dizisine başlayarak Bitcoin ve Kripto para cüzdanları hakkında detaylı bilgiler vermeye başlamıştık. Yazımızın ilk bölümünde Bitcoin ve Kripto Para cüzdanlarının ne olduğuna ve nasıl çalıştığına değinmiş; Private ve Public Key kavramlarınız sizlere anlatmıştık. Merak edenler ilgili yazıyı buradan okuyabilir.

Yazı dizimizin bu bölümünde Bitcoin ve Kripto para cüzdanlarının türlerini sıralayıp nelere göre ayrım gösterdiklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca sitemizde tüm bu cüzdanların ayrı ayrı açıklamalarını da bulabileceksiniz.

Öncelikle kripto para cüzdanları dendiği zaman iki ana kavram karşımıza çıkıyor; Bunlardan ilki Offline Cüzdan dediğimiz diğer bir adıyla Soğuk Cüzdan dediğimiz cüzdanlar. Aslında lafı çok da dolandırmadan açıklayacak olursak; Offline Soğuk Cüzdanlar herhangi bir şekilde internetle bağlantısı olmayan; Uzaktan erişime kapalı cüzdanlardır. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere uzaktan erişime kapalı oldukları için daha güvenilir olarak nitelendirilirler. Peki Offline yani Soğuk cüzdanlara hangi örnekleri verebiliriz?

  • Kağıt Cüzdanlar (Paper Wallet)
  • Donanım Cüzdanlar (Hardware Wallet)

Online Sıcak Cüzdanlar ise Soğuk Cüzdanların tersine internetle bağlantılı olan cüzdanlardır. Yani bir diğer deyişle uzaktan erişime açık cüzdanlara toplu olarak Online Sıcak Cüzdanlar diyebiliriz. Soğuk Cüzdanlara nazaran bu tip cüzdanlar güvenlik açısından çok daha büyük riskleri kendi içersinde barındırırlar. Bunlara örnek olarak ise şu cüzdanları verebiliriz;

  • Masaüstü Cüzdanlar (Desktop Wallet)
  • Web Cüzdanlar (Web Wallet)
  • Mobil Cüzdanlar (Mobile Wallet)

Yukarda da görebileceğiniz gibi aslında Bitcoin ve Kripto para cüzdanları olarak 5 adet cüzdan türü sayabiliriz. Bunlara ek olarak da Beyin Cüzdan (Brain Wallet) dediğimiz akılda tutma yöntemine dayanan bir seçenek de vardır ki aslında pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. Yazı dizisinin ilerleyen kısımlarında tüm bu cüzdan türlerini ayrı ayrı detaylarıyla sizlere anlatıyor olacağız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz