COTI Nedir? COTI Coin Ne İşe Yarar? Detaylı İnceleme

0
664

COTI, “Currency of The Internet” yani “İnternetin Para Birimi” olma amacı taşıyan,  blockchain tabanlı bir finans ekosistemidir
Geleneksel finans sistemindeki yüksek işlem ücretleri, gecikme ve küresel katılım eksikliği gibi zorluklara karşı çözüm olmayı hedeflemektedi. Yani merkezsiz finans, DeFi,  dediğimiz akımın önemli temsilcilerinden.

COTI’nin sunduğu hizmeti tek kelime ile özetlemek gerekirse, bir merkezsiz ödeme platformudur. Gelenksel piyasalardaki rakibi “Paypal” ile karşılaştırılabilir. En önemli iddiaları, rakip kripto paraların çoğunun direk olarak ödeme sistemlerine çözüm sunmak için ortaya çıkmayıp başka şeylere odaklanırken ödeme yapmak içinde kullanılabilir olması. Ekip bu konuda bizim ise amacımız direk olarak bu işe adanmış bir sistemle ödeme sistemleri sektörüne bir yenilik getirmek diyorlar.

COTI; Directed Acyclic Graph (DAG) teknolojisini teknolojisi üzerine kurulmuştur ve geleneksel finansın zorluklarını karşılamak için tasarlanmıştır. Bu yapıya benzer örnek olarak iota’yı verebiliriz. DAG’da doğrulamalar doğrusal olarak değil işlemler kendinden önceki farklı işlemleri doğrulayarak ilerliyor. Coti’de de her işlem kendinden önceki iki işlemi doğrulamak zorundadır. Coti’nin multiDAG yapısı, bağımsız DAG kümelerinin genel Coti ağında birleştirilmesini sağlar. Bu işletmelerin Coti ağında kendi tokenlerini (stabilcoin gibi) çıkarmasına izin verir.

Ağdaki bütün işlemler history node diye ayrı bir node’da tutuluyor. Böylece ağ geçmişinin devasa boyutlara gelip var olan sistemi zorlaması önleniyor.
Ölçeklenebilirlik olarak saniyede 100.000 işleme kadar destekleyebiliyor. Visa saniyede 24.000 işleme kadar yaptığını düşünürsek oldukça iddialı bir oran.  Coti’nin bir de staking sistem var. Defi’daki pasif gelir elde etme mantığına benzer bir yapıda çalışıyor.

COTI tokeni ağdaki tüm işlemler için ücret ödemek için kullanılır. COTI, kullanıcıların kendi nodelarında işlenen her işlemin bir yüzdesini alacak olan full nodeları çalıştırmalarına izin vererek ağdaki katılımcıları onaya teşvik teşvik ediyor.

COTI’nin diğer ağlarla beraber çalışması, veri transferi gibi konularada piyasadaki önemli diğer sistemlerle ortaklıkları var. Bazıları; Cardano, Chainlink, Constellation, Fantom,Simplex, Celsius, Micromoney, Bancor network.

Ekosistemin ürünlerine göz atacak olursak COTI Pay satıcıların için bir ödeme sistemi ve uygulama oluşturuyor. Paypal ve Alipay benzeri bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.Ekip COTI Pay v1.0 “VIPER”’ın hem ios hem andorid uygulaması olarak geleceğini duyurdu.
Yol haritalarına göre büyük stablecoinlerin COTI altyapısında eklenmesi ve COTI DeFi ile lending yani borç alıp verme sitemlerinin ekleneceğini belirtiyorlar

Detaylı COTI incelemesini aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz