XRP Menkul Kıymet Mi Emtia Mı? XRP İle İlgili Önemli Açıklamalar

1
762

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) başkanı Hearh Tarbert verdiği röportajda 3. büyük kripto para birimi olan Ripple (XRP)‘nin SEC tarafından menkul kıymet olarak değerlendirilebileceğini söyledi.  Ancak bunun çok da kesin olmadığını belirten Tarber tokenlar hala emtia olarak değerlendirilebileceği ve böyle olursa CFTC’nin yetki alanına gireceğini belirtti.

Meselenin önemli bir kısmı, SEC ile paylaştığımız yargı yetkimizde Eğer bir menkul kıymet ise, onların yetki alanına girer. Eğer bu bir emtia ise, bizimkin. Bu yüzden geçen yıldan beri SEC ile hangisinin hangi kutuya düştüğünü gerçekten belirlemek için yakın bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.

Tarbert,  CFTC’nin yetki alanına giren kripto paralarının şimdilik sadece Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) olduğunu söyledi. Regülatörler tarafından emtia olarak kabul edilen bu iki onaylı dijital varlık için yatırımcıların güvenle satın alma fırsatı veren vadeli işlem piyasasının geliştirilmesine izin verdiklerini de söyledi.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ise mahkemeden böyle kesin bir sonuç çıkmayacağını söyledi ;
XRP‘nin bir menkul kıymet olup olmadığı tek bir dava tarafından belirlenmeyecektir.
ABD’de SEC’in yetkili olduğu çok net ve bence XRP’nin de menkul kıymet olmadığı bir o kadar net. Eğer Ripple şirketi yarın kapanırsa XRP ekosistemi varolmayan devam eder.  XRP bağımsız açık kaynaklı bir teknolojidir. Sahiplik açısından bakılırsa elinde XRP token tutmak size Ripple şirketinden hisse vermez.”  diyerek savunmalarının çerçevesini aktardı.

Ripple’ın devam eden davasından çıkacak karar göre bir menkul kıymet olarak değerlendirilirse SEC tarafından işlemleri incelenecek. Kanuna uymayan satışları, yatırımcıyı mağdur eden veya piyasayı manipüle eden davranışları varsa ciddi ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.
Eğer davadan XRP’nin bir emtia olduğu kararı çıkarsa CFTC yetki alanına girebilir ve regüle olmuş bir şekilde çok daha geniş pazarlarda kendine yer bulabilir.

Önümüzdeki dönemde XRP yatırımcısının gözü davada ve ABD yetkililerinden gelecek açıklamalarda olacak.

1 Yorum

  1. XRP menkul değer olarak kabul edilirse 0.10$ altına düşer diye tahmin ediyorum. Şirket zaten el altından ve üstünden fiyatı berbat etti bu haberde tuzu biberi olur diye düşünüyorum. Yatırımcı zararın neresinden dönersem kar deyip kirişi kırabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz