Ethereum İstanbul Hard Fork’u Tartışma Yarattı

0
531

Ethereum İstanbul hard forku 2018’deki duyurusunda bu yana tartışmalara yol açmıştı, şimdi ise lansmandan bir gün sonra, tartışma devam ediyor. Duyurudan itibaren geçen bir yıl içinde bazıları İstanbul hard fork’unun ölçeklenebilirlik konusunda daha iyi Ethereum’a doğru atılan bir adım olduğuna inanırken, bazıları da akıllı sözleşmelere aykırı olacağını öngördü.

9.069.000. blokta yapılan İstanbul hard fork’u Ethereum’un çalışma biçiminde çeşitli değişiklikler yaptı. Örnekler arasında, Ethereum ve Zcash arasında birlikte çalışabilirliği sağlayan, genel performansı artıran birkaç güncelleme gerçekleşti.

İstanbul Hard Fork’uyla beraber altı Ethereum Geliştirme Önerisi (EIP) Uygulandı.
EIP-152: BLAKE2b’yi daha düşük maliyetli hale getirmek,
EIP-1108: alt_bn128 gaz maliyetini düşürmek,
EIP-1344: ChainID op kodunu uygulamak,
EIP-1884: İstenmeyen posta saldırılarını önlemek için trie-boy bağımlı kodların gaz maliyetini artırmak,
EIP-2028: İşlem veri gazının maliyetini düşürmek, sıfır bilgi sahibi SNARK ve STARK’ları kullanarak işlemlerin verimliliğini artırmak,
EIP-2200: SSTORE işlemleri için net gaz ölçümü uygulamak.

Ayrıca Ethereum node’larının yaklaşık% 15’i henüz İstanbul güncellemesine hazır gözükmüyor. Her ne kadar bu, ağın çoğunluğunun İstanbul güncellemesini kabul ettiğini işaret etse de, sosyal medyada Ethereum’un başlangıçta tasarlandığından daha merkezi bir Blockchain haline geldiğine dair endişeler var.

İstanbul hard fork’una yönelik oluşan kaygılara rağmen, birçok önemli borsa Ethereum’un yeni güncellemesini desteklediklerini açıkladı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz