Çin’in Dijital Parası Saniyede Kaç İşlem Yapabilecek?

0
449

Bilindiği üzere Çin kendi dijital parasını çıkartabilmek için uzun süredir bir çaba içersinde ve bu konuyla alakalı hemen her gün farklı bir görüş öne sürülüyor. Bu sefer de konu bu dijital paranın ölçeklenebilirliği üzerine …

Şu bir gerçek ki Çin’in çıkartacağı dijital paranın gerçekten mevcut ödeme ağları içersinde etkin bir konuma geçebilmesi için ciddi anlamda ölçeklenebilir olması şart. Birçok kaynak Çin’in çıkartacağı dijital paranın ölçeklenebilirlik problemi olmadığını belirtse de şimdiye kadar ciddi kaynaklardan bu konuyla alakalı net sayılar konuşulmamıştı.

Çin’de bulunan Renmin Üniversitesi Fintech Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Yang Wang’a göre Çin’in dijital parasının saniyede yapabileceği işlem sayısı 220.000 civarında olacak. Bu sayı mevcut ödeme sistemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça yüksek bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin en büyük ödeme sistemlerinden biri olan Visa’nın saniyede yapabildiği işlem sayısı 24.000 civarında.

Tabiki Çin’in dijital parasının ölçeklenebilirliğiyle alakalı belirtilen bu sayı şimdilik sadece teori düzeyinde. Ancak özellikle 2020 yılının devletler arasında ciddi bir ulusal dijital para yarışına sahip olacağını görmek şimdiden mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz