CBDC’ler ‘Küresel Finansal Sistemlerde Devrim Yaratabilir’

0
283
CBDC
CBDC

Tüm ülkelerin %58’ini temsil eden ve küresel GSYİH’nın %95’ini oluşturan en az 114 merkez bankası, Mayıs 2020’den bu yana Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CBDC’ler) keşfediyor. Yeni bir araştırma raporu, “Dijital para birimleri kaçınılmaz görünüyor” sonucuna varıyor. Rapor, CBDC’lerin hem ihraç edilmeleri hem de edilmemeleri açısından potansiyel fayda ve risklerinin yanı sıra dağıtımlarına yönelik potansiyel yaklaşımların analizlerini içermektedir. Çalışmanın bir parçası olarak, belirli ekonomik bloklar ve ülkelerdeki CBDC geliştirme ve zorluklarla ilgili birkaç vaka çalışması da bulunmaktadır.

“CBDC’ler ve stablecoin’ler gibi dağıtılmış defterleri ve dijital para birimlerini günümüzün para ve ödeme sistemlerinin doğal bir evrimi olarak görüyoruz.”

Rapora göre, CBDC’lerin aracıları kaldırma potansiyeli – teknoloji onları gereksiz hale getirdiğinde – gerçek zamanlı anlaşma, tam şeffaflık ve daha düşük maliyetler getirebilir. Analistler, takas riskini ortadan kaldırmak için bankaların ilgili bankalara yatırmaları gereken tahmini 4 trilyon dolarlık bir sermayeye işaret ediyor. Çalışma, bunun aksi takdirde başka bir yerden verim sağlayabilecek verimsiz bir sermaye tahsisi olduğunu savunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz