Bitcoin Blok Ödülleri Neden Yarılanıyor?

0
373

Kripto para yatırımcıların uzun süredir en önemli gündemi olan Bitcoin blok ödülü yarılanması geldi çattı. Bitcoin’in çıkış felsefesinde merkez bankalarının kontrolsüzce para basması ve kişilerin varlıkları üzerinde öznel olarak değer kazandırma ve kaybettirme yetkisine sahip olması eleştirilirken, bu alanda bağımsızlığın ancak hem arzı hem de enflasyon oranı sabit bir para ile çözülebileceği düşünülmüştü. İşlem doğrulayan madencilerin her bir blokta alacağı ödülün yarıya ineceği bu olayın sebebini Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto, 2008 yılında Hal Finey‘e attığı mailde şöyle açıkladı:

“Yeni paraların üretilmesi, para arzının planlanan bir miktarda artması anlamına geliyor fakat bu mutlaka enflasyonla sonuçlanmalı anlamına gelmiyor. Para arzı artarken kullanan kişi sayısıda aynı oranda artarsa fiyatlar stabil bir şekilde kalacaktır.
Eğer talep kadar hızlı artmazsa deflasyon olacak ve erken para sahipleri değer artışını görecek. başlangıçta bir şekilde dağıtılması gerekiyor ve sabit bir oran en iyi formül gibi görünüyor.

Buradan anladığımız giderek azalan Bitcoin madencilik ödülleri, Satoshi’nin yeni BTC’nin dolaşıma girmesine izin vermek, arz enflasyonunun etkilerini dikkatlice kontrol etmek ve hafifletmekle birlikte talebin dışarıda kalmamasını sağlamak için yönteminin merkezi bir parçasıdır.

Ödül sistemi, madencilerin ödül azaldıkça da kar elde etmeye devam edebilmelerini sağlamak için ağ etkinliğini otomatik olarak analiz eden ve işlemleri işlemek için gerekli bilgi işlem gücü miktarını ayarlayan Bitcoin’in zorluk ayarlaması ile birleşiyor.

Bitcoin’in piyasaya arzı önümüzdeki on yıllar içinde yavaşlayacak ve giderek sınırlı sayıda BTC piyasaya girecektir. Bu yeni Bitcoin oluşturma oranı o kadar yavaşlayacak ki, son Bitcoin’in çıkarılması 100 yıldan fazla sürecek. Son Bitcoin’in çıkarılması muhtemelen 2140 yılı içinde gerçekleşmiş olacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz