2020 Bitcoin’de Fork Yılı Olacak! Schnorr ve Taproot Soft Forku Nedir?

1
1612

Bitcoin çıktığı günden beri üzerinde geliştirmeler yapılan, kodlarında güncellemeler yapılan bir yazılıma sahiptir. Çeşitli araştırma firmalarının yaptığı çalışmalarda eğer BTC’de bugüne kadar yapılan güncellemeler olmasa şu an hiçbir node senkronizasyonu sağlayamaz ve Bitcoin ağı tamamen kullanılmaz halde olurdu. Bugün hala birileri Bitcoin’i daha kullanılabilir hale getirebilmek için üzerinde çalışıyor. Geliştirmeciler BIP ( Bitcoin Improvement Proposal / Bitcoin Geliştirme Önerisi) diye adlandırılan BTC için gerekli gördükleri güncelleme önerilerini yapabiliyor ve kabul gördüğünde aktif hale geliyor.

2020 yılı Bitcoin geliştirmeleri için önemli bir yıl olacak. Yapılacak soft forklarla Bitcoin çok daha verimli bir hale gelecek.Bu güncellemelere şöyle bir göz atalım:

Schnorr İmzaları Nedir

Dijital imzalar Bitcoin ve benzeri kripto paralar için en temel gerekliliklerden biridir. Dijital imzalar için verilerin doğruluğunu ve bütünlüğünü onaylamak için kullanılan kriptografik olarak şifrelenmiş bir yapı diyebiliriz.

Bitcoin şu anda  Elliptic Curve Digital Signature Algorithm veya ECDSA diye kısalttığımız imza algoritmasını kullanıyor.  Güncelleme sonrası geçilmesi önerilen Schnorr Signature (Schnorr imzaları) aslında Satoshi Nakamoto’dan çok daha önce öne sürülmüş bir fikirdi. Matematikçi Claus-Peter Schnorr‘un patentini alıp isimini verdiği bu dijital imza algoritmasının, 2008 yılına kadar da patenti sadece Schnorr’a aitti.

2019 Mayısında Bitcoin Core geliştiricisi Pieter Wuille tarafından Bitcoin üzerinde geliştirme fikri ortaya atılan Taproot/Schnorr soft forku Aralık ayında büyük ölçüde tamamlandı ve geliştiriciler tarafından gözden geçirmeleri bittikten sonra bu yıl yayınlanacak.

Schnorr’un Bitcoin’e sağlayacağı avantajlar şunlar olacak
1- Ölçeklenebilirlik: Bitcoin’de her kapanan blok içerisinde çeşitli veriler bulunur. İmzalar bu verilerin içerisinde ortalama olarak 20-40% arasında yer kaplar.  ECDSA imzalarında her imza ortalama 72 byte yer kaplarken, Schnorr’da maximum uzunluk 64 byte olabiliyor yani her blokta yaklaşık %12’lik bir yer avantajı sağlıyor. Böylece bir blok üzerinde daha fazla işlem yapılabiliyor.

2-Çoklu imza (Multi-Sig): Adından da belli olacağı üzere multi-signature yani çoklu imzalar Schnorr’un getireceği bir diğer özellik. Bu sayede istendiği taktirde belirli bir hesaptaki Bitcoin’i hareket ettirebilmek için birden fazla imzanın onayına ihtiyaç duyulabilecek. Örneklemek gerekirse şirketin hesabından paranın hareket edebilmesi için bütün ortakların veya çoğunluğun onayının alınmasının gibi durumlarda kullanılabilir.

3- Arttırılmış Gizlilik: Schnorr çoklu imzası ile birden fazla imzayı ve ortak anahtarı çoklu-imzalanmış bir cüzdanda birleştirmiş olursunuz yani işlemde gönderen tek bir imza ve anahtar olarak gözükür ancak arkada tarafta bu hesabı yöneten diğer gerekli imzalar gözükmez ve ayırt edilemez. Bu da çok önemli bir gizlilik katmanı sağlamış olur.

4-  Değiştirilebilirliğe Dirençli: ECDSA imzaları Bitcoin’de malleability dediğimiz üçüncü partilerin private key’e erişmeden imzayı değiştirip çifte harcama yapmasına olarak sağlayan bir açığa sahipti ve işlem onaylamaları sırasında çok ufak değişiklikler yaparak kişilerden Bitcoin çalınmasını olanak sağlayan bir sistem problemiydi. Schnorr bu hataya tamamen çözüm buluyor.

MAST ve Taproot Nedir

En yalın haliyle anlatırsak, Bitcoinler script dediğimiz bir kaç satırlık kodlarda kilitlidir ve bu script doğru, “true”, olarak geri dönüş aldığında Bitcoinlerin kilidi açılır ve işlem yapılır. Bunu aslında bir akıllı sözleşme mantığı gibi düşünebiliriz.  Bitcoin’in kullandığı Pay To Script Hash (P2SH) algoritmasında biri Bitcoin harcamak istediğinde de böyle çalışır. harcama için bütün scriptin, hash ve gerekenler blockchain üzerinde işlenip kilidi açılır.
Çok fazla işlem, çok fazla script döndüğünde ise sistemin yükü artar, işlem hızı yavaşlar.

MAST (Merkelized Abstract Syntax Tree) bu noktada devreye girecek.  Adından anlaşılabileceği gibi merkel ağacının daha efektif kullanımını amaçlıyor.  Normalde Nakamoto’nun kurduğu markel ağacında onaylamalar için bütün veriye ihtiyaç duyurulurken MAST ile Hashlerin daha küçük işlem ağaçları şeklinde oluşturulması ve verinin parçalar halinde doğrulanabilmesine olarak sağlıyor.
MAST’ın faydalarını sıralarsak;
– Parçalar halinde onaylama yapılabildiği için daha küçük işlem boyutları sağlar.
– İşlemlerde sadece gerekli bilgiler paylaşıldığı için, herkese açık olan verilerin paylaşımı azalır yani çok daha fazla gizlilik sağlar.
-Ağın performansını etkilemeden Bitcoin üzerinde çok daha komplike akıllı sözleşmeler yapılabilir hale gelir.

Taproot ise MAST ile kurduğumuz işlem ağacı ve kurallarını belirlediğiniz akıllı sözleşmelerin Schnorr imzası ile gizlenerek anlaşılamaz tek bir işlem haline gelmesi diye özetlenebilir. Bu Bitcoin kullanımında çok daha kompleks ve verimli bir yapı sağlamış olur. Ayrıca gönderim işlemlerinin Pay-to-PubKey veya Pay-to-ScriptHash (P2SH) olması veya arkasında bir markle agacı olması ve olmaması fark etmeksizin, nasıl olursa olsun explorer’da tamamen aynı gözükmesini sağlayacak.

Amaç Bitcoin’in işlem gizliliğini, verimliliğini, esnekliğini ve Bitcoin’in komutlarla yapabileceği kabiliyetleri arttırmaktır.

Özetleyecek olursak  Bitcoin ağının yapısının geliştirilmesi, daha verimli ve daha fazla finansal mahremiyet sağlayabilecek hale gelmesi bu geliştirmeler için başlı başına önemli bir sonuç olacak. Bunun dışında aslında Bitcoin geleceğin en değerli finans ürünü ve para birimi olarak kullanılacaksa, bu güncellemeler ona kurumsal kullanım alanında ciddi fayda sağlayabilecek adımlar olarak öne çıkacaktır.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz