Stake 2020’de De Popüler Olmaya Devam Edecek

0
634

Proof-of-Stake (PoS) konsensusu ile kripto para elde tutarak pasif gelir kazanma 2019 yılının en önemli kripto trendlerinden biriydi.  Kişisel stake yapmanın yanı sıra kullanıcıların daha kolay stake yapmasına sağlayan firmalar da ciddi yükselişe geçti.

Staking Rewards istatistiklerine göre stake için kilitlenen paralar çok ciddi artış yaşadı. Bu paraların kilitlenmesi aynı zaman ciddi bir miktarda paranın Hodl halinde tutulup satılmaması anlamına da geliyordu, bu sebeple PoS paralar da iyi bir yükseliş yaşadılar.

Stake siteminin büyümesinin en önemli adımı borsaların da bu işe girmiş olmasıydı. Kişisel olarak stake yapmak için belirli bilgisayar donanımı ve teknik bilgi ihtiyacı gerekirken, önce belirli komisyonlarla sizin için bunu yapan firmaların artması, sonra da bunu sizin adınıza borsaların ücretsiz yapmaya başlaması Stake paralara altın dönemini yaşattı. Tezos, Decred, Cosmos, ve Algorand bu trendden ciddi fayda sağlayan paralar oldu.

2020 yılına baktığımızda bu trendin artarak devam etmesi ve stake için kitlenen paralarda yükseliş olması bekleniyor. Piyasa özellikle Ethereum’nin (ETH) PoS altyapısına geçmesini bekliyor. Aynı şekilde Cardano (ADA) ve Tron (TRX) gibi popüler paralarda bu yıl PoS mekanizmalarını değiştirip geliştirecekler.

Stake trendinin devam etmesinin çeşitli riskler barındıracağı da öngörülüyor. Outlier Ventures’ın araştırma başkanı Lawrence Lundy, “2020’de paranızı koyup para kazanmak için çok daha fazla yer olacak. Bu durumda bölünen yatırımcılar sebebiyle stake verimliliği daha da aşağı çekilecek, daha az kârlı hale gelecek ve çok sayıda PoS ağının güvenliği zayıflayacak.” analizinde bulundu.

BitGo CTO’su Ben Chan bu durumla ilgili olarak; “Aşırı konsolidasyon, katılımcıların ekosistemde daha az eşit temsil edilmesi anlamına gelir. Protokole bağlı olarak, güvenlik açısından bu merkezileşmeyi ve başarısızlık noktalarını artırır.” dedi.  Buna rağmen Stake trendinin devam edeceğini düşünen Chen 2020 yılının da stake paraları için iyi geçeceği görüşünde:
“Binance ve Coinbase gibi büyük borsaların teknik zorluklardan uzak bir şekilde tam servis olarak kullanıcılarına stake hizmeti sunması piyasayı daha da büyütecek. Özellikle de Coinbase’in Tezos stake hizmetinin erken başarısı göz önüne alındığında, bu tür platformlar daha fazla gelir elde etmek için stake trendinin ömrünü uzatacak adımlarla tekliflerini büyütebilirler.” 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz