Neo Coin İncelemesi; Neo Nedir?

0
1075

Çin’in Ethereum’u olarak adlandırılan Neo Şangay merkezli bir kripto para projesidir. İlk çıkış adı “Antshares” iken daha sonra isim değişikliğine giderek “NEO” adını almıştır.

NEO’nun yapısına baktığımız zaman 3 kademeli bir sistem karşımıza çıkıyor. Bunları; 1- Akıllı Kontratlar; 2- Dijital Varlıklar; 3- Dijital kimlikler olarak sıralayabiliriz.

Neo aslında Dijital varlıkların yönetimini ve Dijital olmayan ekonomilerin mülkiyet problemini çözmeyi amaçlayan bir proje. Toplamda 100.000.000 adet arzı var.

Burada NEO’nun kendi zinciri içersinde oldukça önemli bir yer tutan GAS tokenından da bahsetmemiz gerekiyor. Neo sistemi içersinde transferler ve gönderimler yapılırken yakıt olarak GAS token kullanılıyor. Diğer bir deyişle GAS token Neo sistemi içersindeki likiditeyi sağlayan ana element. Ayrıca elinde NEO coin bulunduranlar düzenli olarak her blokta GAS token almaya hak kazanıyorlar.

Burada Neo’dan bahsederken bağlı bulunduğu Onchain şirketi hakkında da bir şeyler söylemekte fayda var. Neo projesini ortaya çıkartan Onchain şirketi Çin devletiyle olan yakın ilişkileriyle biliniyor. Onchain şirketi Çin devletiyle Çin’deki Blockchain standartlarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Neo’nun bilindiği üzere kendi pazarındaki en büyük rakibi Ethereum. Teknik olarak bakıldığında Neo’nun Ethereum’a kıyasla kodlama alanında ciddi bir avantajı var. Ethereum’da yazılım için Solidity dilini bilmeniz gerekirken Neo’da bu konuda çok geniş bir özgürlük var. Java; Python gibi yazılım dillerini kullanmanız Neo ekosistemi içersinde mümkün.

NEO’nun biraz teknik altyapısından bahsedecek olursak Proof of Stake’in gelişmiş bir versiyonu olan Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT) sistemini kullanıyorlar. Şu aşamada merkeziyetsizlikle alakalı eleştiri alıyor olsalar da şirketin bu problemi çözmek için bazı planlar geliştirdiği biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz