Marketcap Nedir? Market Cap Hesaplaması Nasıl Yapılır?

0
2261

Bu yazımızda sizlere sıkça duyduğunuz marketcap kavramını anlatıp örnekleriyle açıklayacağız. Öncelikle marketcap nedir buradan başlayalım. Marketcap sektörün veya paranın maddi olarak piyasa değerini ifade eden kavramdır. Burada karıştırılmaması gereken konu marketcap size içerdeki parayı söylemez sadece piyasa değerini size belirtir. Birazdan örneklendirdiğimiz zaman daha anlaşılır olacaktır.

Peki marketcap nasıl hesaplanır; Aslında marketcap hesaplaması yapmak çok basittir. Örneğin XRP’nin marketcap değerini hesaplamak için, Sirkülasyonda olan XRP token sayısıyla XRP’nin o anki fiyatını çarptığımızda karşımıza XRP’nin marketcap değeri çıkar. Burada önemli nokta toplam arzın değil sirkülasyonda olan arzın tokenın fiyatıyla çarpılmasıdır. Örneğin XRP üzerinden devam edelim; XRP’nin şu an itibariyle sirkülasyonda olan arz sayısı 43.310.265.523 adet. XRP’nin anlık olarak fiyatı ise 0.214377 $. Bu iki tutarı birbiriyle çarptığımızda 9.284.744.312 $ olarak XRP’nin marketcap değerine ulaşmış oluyoruz.
Yukarıdaki örnekte bulunan değer XRP’nin marketcap değeridir. XRP’ye yatırılmış bu kadar para var demek değildir. Örneğin daha da kalıcı olması açısından 100 adet arzı olan X isimli bir paranın 100 kişiye 1 dolar fiyatla satıldığını düşünelim. Bu durumda X isimli paranın marketcap değeri 100 dolardır. Ancak bu alanlardan bir tanesi X parasını borsada başka birisine 5 dolardan satmış olsun. Bu durumda paranın piyasa değeri 5 dolara yükselmiş olacağından marketcap değeri de birden 500 dolara yükselmiş olacaktır. Yani 5 dolarlık bir alım paranın marketcapini 400 dolar arttırmış oldu.

Yukarda bahsettiğimiz yöntemle hesaplanan Bitcoin ve altcoinlerin marketcapleri toplandığında kripto para piyasasının toplam marketcap değerine ulaşmış oluruz.

Kripto paralarla alakalı en güncel marketcap verilerini coinmarketcap sitesinden takip edebilirsiniz. (www.coinmarketcap.com)

Marketcaple alakalı daha detaylı bilgi için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz