Japonya Dijital Yen Araştırması Yaptığını Açıkladı

0
307

5 Nisan tarihinde Japonya Merkez Bankası kendi CBDC’sini başlatmanın risklerini ve fizibilitesini incelemeye başladı. Bu sayede Japonya da diğer merkez bankalarının izinden gittiğini göstermiş oldu.

Reuters son makalesinde Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) kendi CBDC’sini (merkez bankası dijital para birimi) yapmanın fizibilitesi üzerine araştırmalara başladığını bildirdi. Reuters’e göre, bu araştırmanın ilk aşaması önümüzdeki yıl Mart ayına kadar sürecek. Dijital yen’i başlatma, dağıtma ve kullanma fizibilitesi ile ilgili testlere odaklanılacak. Önümüzdeki yılın ikinci aşamasında ise banka CBDC’nin daha ayrıntılı işlevlerini araştırmaya başlayacaktır.

Japonya’nın aksine Çin Halk Bankası (PBOC), 2015’ten beri dijital yuan üzerinde çalışıyor ve geçtiğimiz yıldan bu yana birçok şehirde dijital Yuan’ı deniyor. Bununla birlikte ECB geçtiğimiz seneden beri dijital euro için çalışmalar yapıyor ve başkan Christine Lagarde, kısa süre önce CBDC’nin başlatılmasının dört yıl veya belki biraz daha uzun sürebileceğini söyledi. FED ise dijital doların “yüksek öncelikli” bir proje olduğunu söyleyerek, dijital dolar çıkartmaya gerek olup olmadığını dikkatli bir şekilde incelediklerini ifade etti. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz