BULL, BEAR, ETHBULL VE ETHBEAR Nedir? Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

4
6438

Son dönemde Binance borsasında işlem görmesiyle popülerleşen ve ne olduğu merak edilen FTX’in işlem çiftleri olan BULL ve BEAR’in nasıl işlediğini detaylı olarak bu yazımızda açıklayacağız.

Bu paralar kendinden FTX borsasına göre 3x kaldıraçlı olan ve temsil ettiği paranın fiyatına göre fiyatı belirlenen ERC20 tokenlarıdır.

BULL ve BEAR, Bitcoin fiyatı üzerinden %3 kaldıraçlı işlemi temsil ederken;
ETHBULL ve ETHBEAR, Ethereum için,
XRPBULL ve XRPBEAR, Ripple için,
EOSBULL ve EOSBEAR EOS fiyatı için kendinden kaldıraçlı işlem tokenlarıdır.

Basit olarak örneklendirecek olursak ETH tokeni olan ETHBULL kullanıldığında, 3x ETH long işlemi yapmış gibi olursunuz. Yani Ethereum fiyatı %1 artarsa ETHBULL %3 artmış olur, ya da %1 Ethereum düşerse %3 düşüş yaşanır.

Bu paritenin avantajı normal borsada işlem yaparken, kaldıraçlı borsalarda bilmeniz gerek teminat, marjin, likidite fiyatları ve benzeri hiçbir şeyi takip etmenize gerek olmaz. Basitleştirilmiş şekilde kaldıraçlı işlem yapmanıza olanak tanır. Fiyatlar FTX vadeli işlem borsasının tahtasına göre olduğu için Binance ile ufak farklılıklar göstermektedir.

Bu para birimlerinin fiyatlaması kaldıraçlı işlemlerin tümünde olduğu gibi ciddi risk taşımaktadır. 3x kaldıraçı anlamak için örnek vermek gerekirse;  Bitcoin fiyatı 10.000 dolarken %2 artarsa fiyat 10.200 dolar olur, siz o fiyatta BULL olarak işlem yaptıysanız 3x kaldıraçla 10.600 dolara gelmiş olur. Bu açıdan yüksek kazanç vaat eder ancak aynı şekilde %2 düşüş olursa spot piyasada Bitcoin fiyatı 9800 dolara düşerken sizin 3X kaldıraçlı paranız 9400 dolara düşmüş olur. BEAR ise 3X kaldıraçla shortlama yapmanız imkan verir. Yani Bear’da düşüş olacağını bildikçe kazanırsınız.

Kaldıraçlı tokenların avantajı normalde vadeli işlemlerde 3x long pozisyon açarsanız ve para %33 düşerse paranız likidite edilip tamamen sıfırlanır. ETHBULL gibi kaldıraçlı tokenlarda ise piyasa düştükçe belli oranda satış yaparak tamamen likidite edilmeyi engeller ve %33’lük bir düşüş olsa bile elinizde yine de bir miktar token kalır.

Her gece kapanışta (Türkiye saatiyle 03:00) token fiyatları ve kaldıraç oranı tekrar dengelenir. FTX dengeleme örneğini şöyle anlatıyor; Örneğin, şu anda ETHBULL sahiplerinin token başına – 20.000 $ ve + 150 ETH olduğunu ve ETH’nin 210 $ ‘dan işlem yaptığını varsayalım. ETHBULL’un net varlık değeri (- 20.000 + 150 * 210 $) = token başına 11.500 dolar ve ETH durumu 150 * 210 $ = token başına 31.500 dolardır. Bu nedenle kaldıraç oranı 2.74x’dir ve vaad edilen  3x kaldıraca geri dönmek için daha fazla ETH alması gerekir ve bunu 00:02:00 UTC (TSI 03:02) ‘de yapar.

Kaldıraçlı işlem yapmak yoğun risk içerir, tokenların nasıl işlediğine dair detaylı teknik bilgiyi FTX borsasının sitesindeki sayfadan edinebilirsiniz.

4 YORUMLAR

  1. Kaldıraçlı tokenların avantajı normalde vadeli işlemlerde 3x long pozisyon açarsanız ve para %33 düşerse paranız likidite edilip tamamen sıfırlanır. ETHBULL gibi kaldıraçlı tokenlarda ise piyasa düştükçe belli oranda satış yaparak tamamen likidite edilmeyi engeller ve %33’lük bir düşüş olsa bile elinizde yine de bir miktar token kalır

    bu durumda benım zararım yuzde 33 oldugunda yanı eth de kı yuzde 11 dusus yasandıgında benım ethbull kendı kendıne satısmı verıcek yada elımdekı tokenlerın mıktarımı azalıcak anlayamadım ?

  2. ETH 240 dolarken 10 tane ethbull aldım ve fiyatı 1970 dolar idi. şimdi ise 80 dolar civarında zarar çok büyük. ETH tekrar 240-250 dolara gelse bile ethbull fiyatının o civara geleceğini hiç sanmıyorum. fena düdüklediler. Ayrıca aynı güç içinde hem ethbull ve hem ethbearın eksilerde olduğunu gördüm. neye göre hesaplanıyor çok muallak

  3. Uclu carpan demek BULL YUKSELİSTE UCLE CARPAR GÜNLÜK SAAT 03.02 KANAİS ACİLİS BAZ ALİR…
    BEAR DA DÜŞÜŞÜ TAHMİN EDİP PAEA YATİRİRSANİZ 3LE CARPAR ….

    İSTE BU BİR NEVİ KUMAR MASASINDA KALDİRACLİ KATLAMALİ İHALE OYUNU GİBİ BİR SEY … KİSACA BİLMEM UMARİM anlatabilmisimdir. 🙏 Bil kazanca davet …

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz