Sosyal Ağların Çöküşü Merkezileşme Sorununu Hatırlattı

0
333

Dün akşam saatlerinde Facebook ve sahip olduğu hizmetler Instagram, Messenger ve WhatsApp birkaç saatliğine çöktü. Raporlar, kesintilerin DNS sorunlarına bağlı olduğunu gösterdi ve siber güvenlik muhabiri Brian Krebs’in DNS kayıtlarının “bu sabah küresel yönlendirme tablolarından çekildiğini” yazdı. Diğer raporlar, Facebook’un sunucuları manuel olarak yeniden başlatmaya çalıştığını ve çalışanların yaygın hizmet kesintisi nedeniyle binalara giremediklerini öne sürdü. Sosyal ağın 2,89 milyar küresel kullanıcısını ve ilgili hizmetlerini kullananları etkileyen kesinti, Facebook’un bugüne kadarki en kötü kesintilerinden biri olarak kaydedildi.

Kesinti Merkezileşme Sorunu Olduğunu Gösterdi

Blockchain teknolojisi ve kripto savunucuları, merkezi olmayan alternatifler için çağrıda bulundu. Blok zinciri ve merkezi olmayan ağların savunucuları ise bu durumu, merkezi sistemlerin nasıl büyük ölçekte başarısız olabileceğinin en önemli örneği olarak paylaştı. Unstoppable Domains’in kurucusu ve CEO’su Matthew Gould, e-posta yoluyla, “Diğer uygulamaların yanı sıra Facebook ve Instagram’ın bugün tamamen çöküşü, merkezileşme sorununu gösteriyor” dedi.

Dijital haklar savunuculuğu grubu Access Now, “Bu DNS ile ilgili gibi görünse de, herkese neden daha açık, merkezi olmayan ve kapsayıcı bir internete ihtiyacımız olduğunu hatırlatmalı” diye ekledi. Bu arada, birçok Bitcoin hayranı, düşen hisse senedi fiyatı nedeniyle önde gelen kripto para biriminin şu anda Facebook’tan daha büyük bir piyasa değerine sahip olduğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz