Bitcoin Yarılanması Bulut Madenciliği Bitirecek mi?

0
569

Mayıs 2020’de gerçekleşecek olan ve BTC enflasyonunu 1.7%’ye düşürecek olan Bitcoin blok ödülü yarılanması Cloud Mining (Bulut Madenciliği) yapan firmaların zarar edip kapanmasına yol açabilir.

Yarılanma sonucunda Bitcoin üretme maliyetinde ciddi artış olacak. Bulut madenciliği; kullanıcıların firmalarla sözleşme yaparak belirli bir süre boyunca hizmeti veren firmalardan hashgücü kiralayarak kendisi adına madencilik yaptırdığı madencilik türüdür.
Hizmeti veren firmalar yarılanma sonrasında hem artan rekabet ve yükselen hashrate’den dolayı daha verimsiz olan eski ASIC cihazlarını yenilemek hem de daha az para çıkartabilir hale gelecekler. Yaptıklarımı yatırımdan zarar eden madenciler kontak kapatmaya başlayabilir.

Tokeninsight’ın verilerine göre şu an bulut madenciliğin %80’i, 9 firma tarafından yapılmaktadır. (Bitdeer, Quickmining, Renrenbit, RHY, Niubit, GenesisMining gibi)
2019’da yeni bulut madenciliği ürünlerinin ortaya çıkmasıyla firmalar arası elektrik fiyatı, yönetim ücretleri ve yerleşim yöntemlerinde büyük bir fark vardı. Yarılanma Mayıs ayında gerçekleştiğinde, blok ödülü yarıya indirilecek, tüm ağın hashrate’i de aynı oranda azalacaktır. Rapora göre, popüler bulut madenciliği ürünleri pozitif bir yatırım getirisi (Return of Investment / ROI) yapamayacaklar. Ancak Bitcoin fiyatı istisnai bir şekilde yükselirse yatırım tekrar kar eder hale gelebilir.

Yukarıda 2019 yılında artan maliyetler ve masraflara göre dönüş günü gösterilmekte. Rapora göre yarılanması sonra Çin dışında olan madencilik firmaların çoğu yüksek elektrik ücretleriyle boğuşuyor.
İstatistiklere göre bulut madenciliğine en çok ilgiyi Ruslar gösteriyor. Rusya’da bu alanda ciddi yatırımlar başladı ve soğuk iklimin avantajıyla önümüzdeki dönemde Çin’e ciddi rakip olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz