Bitcoin İçin Harcanan Enerjiye Göre 2020’de Pump Gelecek

0
1549

Analist Charles Edwards Bitcoin’in enerji değerine yönelik yaptığı analizine göre şu an ki durum büyük bir yükselişin habercisi.

Bitcoin’in gerçek ederi nedir sorusu analistler ve yatırımcılar arasında sürekli konuşulan konulardandır. Bunun hesaplanması için bir formülasyon geliştiren Enerji Değeri Eşitliği kuramına göre Bitcoin’in olması gereken fiyatı yani Bitcoin’in Makul Değeri; Bitcoin madenlenirken kullanılan enerji girişi (Energy input), bu enerji karşılığında ortaya konulan arz (Supply Growth Rate) ve bu enerjinin $USD/Joule cinsinden fiat para karşılığını (f) ile hesaplanıyor. Hesaplama yarın bütün madenciler makineleri kapatıp sıfır hashrate olsa Bitcoin’in değerinin 0$ olacağı hesabını baz alıyor. Matematiksel hesaplamayla elde edilen bu teoriye göre harcanan enerji Bitcoin’in olması gereken gerçek ederi gösteren önemli bir gösterge.

Bu Enerji Değeri Formülü üzerinden 12 Aralıkta yapılan hesaplamaya göre Bitcoin’in 11.500$ civarı olması gerekiyor. Yani Bitcoin teorik olarak olması gereken fiyata göre neredeyse yarıya yakın bir oranda aşağıda.

Analist Bitcoin (BTC)’nin Enerji Değeri‘nin fiyat ile karşılaştırmasıyla “Enerji Değeri Osilatörü” ismini verdiği grafiği ortaya çıkartmış ve bu grafik bize çok ilginç teknik veriler sunuyor:

Aşağıdaki grafiği incelediğimizde 0 ile işaretli çizgi Bitcoin’in olması gereken değeri işaret ediyor.  Bu analize göre ne zaman Bitcoin gerçek ederinin çok üzerine çıktığında yeni bir yükselişe devam etmeden önce hızla olması gereken seviyeye geri dönüyor. Bitcoin her ne kadar spekülatif olarak, sebepsiz yükseliş ve düşüşler yaşıyor gibi gözükse de her yükselişin sonrasında fiyatın bu formüle göre olması gerektiğe seviyelere dönmüş olması aslında arkasındaki enerji maliyetinin BTC fiyatında ciddi etkisi olduğunu kanıtlıyor.

-BTC 2013’deki boğa koşusu öncesi olması gereken değerin kabaca önce %50 altına sonra %50 üzerine ve sonra tekrar altına düşüyor ve bundan sonra bir boğa koşusu yaşanarak fiyat enerji hesabına göre ederinin çok üzerine çıkıyor.

-2015 ve 2016’da yine aynı hareketi görüyoruz ve ardından hepimizin bildiği Bitcoin’in all-time-high seviyesi yani 20.000 dolara geldiği boğa koşusunu yaşadık.

-Ve günümüze geldiğimizde 2018 yılında boğa sonrası Bitcoin ciddi değer kaybederek ederinin altına düştü sonrasında tekrar ederinin üzerine çıktı ve şu an 2019 sonunda tekrar 0’ın yani olması gereken eder seviyesinin (Ortalama 11.500$) %50 altında.
Formasyon 3. kez işlerse önümüzdeki süreçte Bitcoin bir süre daha düşüş yaptıktan sonra parabolik bir yükselişe başlayacak ve yeni bir BTC boğa koşusu göreceğiz.

Peki bu şekilde devam etmesinin şartı ne diye baktığımızda tabi ki hashrate‘lerin artması. Bitcoin üretirken harcanan enerji artarsa makul fiyat yukarıya doğru gidecek.

Uzun vadede oluşabilecek riskler neler diye baktığımızda yeni ASIC teknolojilerinin gelişmesi ile beklenen hashrate artışında yaşanabilecek ani hareketler fiyatta da benzer oranda volatilite yaratabiliyor.

Quantum bilgisayarlar gibi çok daha fazla veriyi çok daha fazla enerji tasarrufu ile işleyebilen araçlar yaygınlaşırsa bu Bitcoin’deki enerji girişini ona bağlı olarak da gerçek fiyatını düşürecektir.

Analist ayrıca Bitcoin Stock-to Flow Endeksi (S2F) teorisinin de enerji kanununa oldukça uyumlu olduğuna dikkat çekiyor.
İşin daha da teorik ve uzun vadeli kısmına geçersek 2140 yılına geldiğimizde Bitcoin hala çalışıyorsa ve madencilik sonra erdiyse piyasaya sürülen arz değeri sıfır olacaktır. Bu noktada Enerji Değeri formülü de Stock-to-flow formülü gibi USD olarak BTC için sonsuz değer öngörecektir. Ancak işlem doğrulaması için hala enerji girişi devam edeceği için S2F’ın aksine bu formül gelecekde de bir gösterge olarak kalmaya devam etmesi mümkün.

Fiyatla alakalı bir manipülatif bakış da şöyle; Bitcoin fiyatı ve Enerji Değerini farklılaştığında, BTC fiyatı Enerji Değerini yukarı kırdığında alım, gerçek değere doğru döndüğünde satım  için kullanıldığında da işe yarayabilir bir indikatör olarak kullanılabiliyor. Buna göre de bir kesişim çok yakın olabilir. (Grafiğe göre gri devam eden çizginin kırmızıyı yukarı kesmesi.)

 

Formülasyonu merak edenler Bitcoin Enerji Değeri ile ilgili kaynağa buradan ulaşabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz