Bitcoin Borç Çıkmazındaki Ülkelere Kurtuluş Olabilir Mi?

0
340

Dünyada küresel borç bu yıl benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Uluslararası Para Fonu (IMF), borcun küresel gayrisafi hasılanın %230’u olan 188 trilyon dolara yükseldiğini bildirdi. Pek çok ülkenin borç çemberine girdiği bu dönem 2008 krizini hatırlatıyor.

Bu borcun büyük kısmı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait. Bu ülkelerin liderleri altyapıyı artırma arzusuyla devasa hacimde harcama yaptılar. Bu sebeple fonların maliyeti ve ülkelerin borçları gittikçe arttı.

Büyük borçlanma baskılarıyla karşı karşıya kalan hükümetler borçlarını geri ödemek için genellikle para basarlar, paranın değeri düştükçe de kendilerini bir çıkmaz içinde bulmaları kaçınılmaz oluyor. Şu an bu borç balonunun yaklaşık yüzde 70’i sadece Afrika ülkelerine ait.

IMF, ülkelerin para basıp daha çok borç almasının uzun vadede uygulanabilir olmadığını söylüyor. Piyasa borca doğru ilerledikçe, en sonunda oluşacak deprem sonunda çökecek ve bu uluslar kargaşa içinde kalacaklar. Şu an bunu en net yaşayan ülkelerin canlı örneğini Venezuella ve Zimbabve’ye bakarak görebiliriz.

Ancak, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri işlevsel olarak hükümet harcamalarından ve zayıf maliye politikalarından ayrılıyor. Aslında, kripto para birimleri, küresel piyasa hareketlerinden farklı olarak, kendi başlarına bir ekonomiyi temsil ediyorlar. BTC sınırlı ve bağımsız yapısı ile alternatif bir geleneksel piyasanın en büyük alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii ki, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri küresel pazara tepki veriyor ancak bağımsız olarak işlev görüyorlar. Ekonomiler çökmeye başladığında bu bağımsızlık çok büyük önem kazanıyor. Bugün Venezuella’da ve diğer çökmekte olan ekonomilerde halihazırda meydana gelen Bitcoin’e yöneliş bunu canlı kanıtıdır aslında.

Uzmanlara göre gelecek kasvetli olabilir, ancak Bitcoin geçişler ve ticaret için bir can simidi sunabilir. Hükümetler bir şeyleri berbat hale getirirken, Satoshi uygun çözümü bulmuş olabilir. Hatalı ekonomi yönetiminin bedelini ödemek istemeyen insanlar kripto paralara yöneldikçe Bitcoin çok daha büyük bir kabul görmeye başlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz