2019 Hack Karnesi! Borsalar Bu Yıl Da Sınıfta Kaldı

0
321

Blockchain ve kripto para sektörünün en zayıf noktası olan borsa güvenliği bu yıl da en önemli gündem maddelerimizden olmuştu. 2019 yılı sonuna geldiğimiz bu günlerde kripto dünyasında yıl içinde gerçekleşen hack olaylarını hatırlayalım istedik. Yaşanan hack olayları kendi private key’lerimize sahip olmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Yılın önemli hack olaylarına bir göz atalım:

Cryptopia – 15 Ocak

Bu yılın ilk büyük hack olayı Cryptopia borsasında yaşandı. Yaklaşık 16 milyon dolarlık bir zararın oluştuğu hack olayı sonrası borsa kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Cüzdanlarındaki güvenlik açığı sebebiyle olduğu düşünülen olay hala Yeni Zelanda polisi tarafından takip ediliyor ancak bir sonuca ulaşılamadı.

DragonEx – 26 Mart

Singapur merkezli Dragonex borsası Mart ayında yaşadığı hack olayında 7 milyon dolarlık kripto parayı çaldırdı. Çok sayıda kullanıcıya ait olan paraların kaybolduğu olayda borsa iflas vermeyeceklerini ve zamana yayılı bir şekilde zararların ödeneceğini duyurmuştu.

Bithumb – 30 Mart

Kore’nin önemli borsalarından Bithumb’da 13 Milyon dolarlık EOS ve 6 Milyon Dolarlık XRP çalınmıştı. Çalınan paraların kullanıcılara ait olmadığı ve borsanın parası olduğundan kimsenin mağdur edilmediği açıklandı. Bu kadar büyük miktarda para çekimi olayında şirket içersinden birilerinin parmağı olduğu düşünülüyordu.

Binance –  7 Mayıs 

Bu yılın en sansasyonel hack olayı Binance borsasında yaşandı. Kullanıcıların API keylerini ele geçiren bir grup hacker 7000 BTC‘lik (41 Milyon Dolar) bir hırsızlık gerçekleştirdi. Borsa bir hafta boyunca para çekmeye kapatıldı. Hackerlar kripto paraların bir kısmını hemen bozdurabilse de cüzdanların çoğu kara listelere alınıp takip edildi. Binance kullanıcıları mağdur etmedi ve zarar SAFU isimli sigorta fonundan karşılandı.

BiTrue – 27 Haziran

Singapur merkezli Bitrue borsasında 4.2 Milyon dolarlık hack olayı yaşanmıştı. Hack sonunda 4 milyon dolarlık XRP ve 200.000 dolarlık ADA çalındı. Sitede bulunan bir açığı değerlendiren hackerlar çaldıkları paraları başka borsalar aktardılar ancak kara listeye alınan hesaplar donduruldu. Borsa kullanıcıların zararını tazmin etti.

Bitpoint – 12 Temmuz

Japon borsası Bitpoint’in 50.000 kullanıcısından toplam 28 Milyon dolarlık kripto para çalındı. Borsa güvenliğinin aşılıp paralarının çalınmasından sonra bir ay boyunca işleme kapalı kaldı. Borsanın arkasındaki ana firma kullanıcıların zararlarının karşılanacağını açıkladı.

Upbit -26 Kasım

Yılın son büyük borsa hack olayında Kore’nin Upbit borsasından 342,000 ETH (49 Milyon Dolar) çalındı. Borsa çalınan paranın kullanıcılara değil kendisine ait olduğunu ve mağduriyet yaşanmadığını bildirdi. Takip edilen cüzdanlar kara listeye alındı, bugünlerde hala hackerlar parayı farklı cüzdanlara göndererek bozdurmanın yollarını arıyor.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz