Algorand Ethereum’u Tahtından Edecek mi?

0
529

Algorand Ethereumu Tahtından Edecek Mi ?

Uzun zamandır ardı ardı yeni projeler başlatılıyor ve bazıları emekleme aşamasında bile yeterli ilgiyi bulamayıp kripto para çöplüğüne atılıyor. Bu projelerden farklı olarak Algorand piyasaya çıktığı ilk günden itibaren ayakları yere basarak  piyasada büyük çoğunluğun ilgisini çekmeyi başarıyor. Peki Algorand projesini diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir ?

Algorand projesinin en çok kıyaslandığı proje tabiki Ethereum. Hedef olarak Ethereum projesini tahtından indirmeyi amaçlayan bir proje. Gelin şimdi birlikte bakalım aralarındaki büyük farklar nelerdir.

 

İki Katmanlı Mimari

 İlk olarak, günlük ihtiyaçlar için Algorand , sıradan işlemler için güvenli bir hızlı yol olan Katman-1 akıllı sözleşmeleri sağlar. İkincisi, Algorand daha fazla özelleştirme gerektiren akıllı sözleşmelerin “uzun kuyruğu” için zincir dışı sözleşmeler olan (Katman-2) dir.

 

Ethereum Smart Sözleşmeleri ile Karşılaştırma

 Ethereum blok zinciri, akıllı sözleşmelerin gücünü gösteren ilk şirketti, bu nedenle Ethereum akıllı sözleşmeleri, halef teknolojilerini analiz etmek için doğal bir başlangıç ​​noktasıdır. Artıları ve eksileri, blockchain topluluğunda kapsamlı bir şekilde tartışıldı ve tartışmalar, akıllı sözleşme dilleri için çeşitli yeni tasarımları tetikledi. Burada, Algorand blok zinciri için özel önem taşıyan iki konuya odaklanıyoruz.

 

  1. Basit problemler genellikle karmaşık ve hassas çözümler gerektirir.

 Ali ve Umut’’un Ali’in Umuta’a 100 “DollarCoins” göndermesi durumunda Umut’un Ali’ye 100 “UmutTokens” transfer edeceğini kabul ettiğini varsayalım. Ali, paraları transfer ederse, jetonları aldığından ve Umutun’un benzer güvenceler istediğinden emin olmak ister. Karşılıklı şüpheli taraflarca kontrol edilen transferlerin ya gerçekleştiği ya da her ikisinin gerçekleşmediği bu tür işlemlere atomik takas denir . Ethereum’un akıllı sözleşmelerini kullanarak bir atomik takas programlamak, herhangi bir programlama hatasının felaket olabileceği hassas, zamanlanmış, çok fazlı bir protokol olan karma bir zamana bağlı sözleşme (veya benzer bir şey) gerektirir . Aksine, Algorand Layer-1 akıllı sözleşmeleri atomik takaslara ve ilgili sorunlara basit ve güvenli bir çözüm sunar.

 

2. Herkes herkesi beklemek zorundadır

Büyüleyici bir şehir Kastamonu’da bir pastırmacı dükkanı düşünün. Burada müşterilerin kendi seçimlerini yapmalarına izin verilmez. Bunun yerine, tüm pastırma ve sucuklar bir tezgâhtar tarafından yönetilen bir tezgahın arkasında tutulur. Müşteriler sayaçtan sıraya giriyor. Hattın başındaki müşteri, belirli bir bölgeden sucuk arıyor. Dükkâncı, bir tane yumuşak, bir orta ve bir keskin olmak üzere üç tane sucuğa sahip olduğunu açıklar, ancak ortası biraz tuzludur. Bu sucukların göreceli değerlerini akıllıca tartıştıktan sonra, müşteri bir seçim yapar. Dükkâncı sucukları dilimliyor ve tartıyor, kağıt ve ip ile sarar ve bir fiyat hesaplar.

Müşteri değişim için uğraşır, öder, malını alır ve satın alımından memnun kalır. Günaydın, bir sonraki müşteriye yardım edebilir miyim?

Geleneksel Kastamonu pastırma dükkanında olduğu gibi, her akıllı Ethereum akıllı sözleşme uygulaması blok zincirinin ilerlemesini bir bütün olarak engeller. Daha da kötüsü, her madenci her sözleşme çağrısını yeniden yürütmeli ve her yeni madenci gerçekleşen her sözleşme çağrısını yeniden yürütmelidir.

Ethereum’un geleneksel “pastırma dükkanı” mimarisi, yeni blokların üretilme oranını ciddi şekilde sınırlayan bir ölçeklenebilirlik tehlikesidir.

Algorand’ın zincir dışı sözleşmelerinin daha çok modern bir süpermarket gibi yapılandırıldığını göreceğiz. Burada, müşteriler bir dükkan sahibi sormadan kendi seçimlerini yaparlar. Bir müşteri ne satın alacağına karar verdiğinde, ödeme için kısa süre kayıt defterinde sıraya girer. Farklı sucuklar pastırmalar arasında tereddüt eden kararsız bir müşteri, diğer müşterileri geciktirmeyecek ve müşterilerin hizmet verebilme oranını kendi başına sınırlamayacaktır.

 

Algorand’ın Katman-1 (zincir halinde) Akıllı Sözleşmeleri

 Algorand Layer-1 akıllı sözleşmeleri , doğrudan blok zincirinin kendisinde birçok yaygın, basit işlemi gerçekleştirir. Örneğin, Algorand Katman-1 akıllı sözleşmeleri, daha önce bahsedilen atomik takas işlemini neredeyse önemsiz hale getirir. Katman-1 sözleşmeleri , karşılıklı şüpheli taraflar tarafından yetkilendirilmiş birden çok işlemin tek bir atom birimi olarak yürütülmesini sağlayan yerleşik bir mekanizma olan atomik aktarımlar sağlar: ya başarılı olur ya da hiçbiri gerçekleşmez. Örneğimizde Ali, hem Umut’a yaptığı ödemeyi hem de Umut’a yaptığı ödemeyi içeren bir atomik transfer oluşturur. Ödemesini imzaladı, Umut ödemeyi imzaladı ve her iki ödemeyi içeren iki kat imzalı atomik transfer daha sonra blok zincirine gönderildi.

Başka bir örnek olarak, Ali’in, her bir tokenin, restoranının gelecekteki kârındaki bir payı temsil ettiği kendi tokenlerini yayınlamak istediğini varsayalım. Ethereum’un akıllı sözleşmeleri kendi Ether para birimi için yerleşik destek sağlar , ancak kendi para birimi benzeri jetonlarını oluşturmak isteyen müşteriler kendi cihazlarına bırakılır. Ethereum’daki kullanıcı tanımlı jetonlar için standartlar ve kurallar geliştirilmiş olsa da, bu tür kodların yazılması hala riskli olabilir ve Ethereum’daki kullanıcı tanımlı jetonlara başarılı saldırıların uzun ve renkli bir geçmişi vardır.

Buna karşılık Algorand akıllı sözleşme mimarisi, kullanıcı tanımlı Algorand Standart Varlıkları için Algorand’ın yerel Algo para birimiyle aynı düzeyde yerleşik destek sağlar . Algorand blok zinciri, isteğe bağlı olarak donma, geri sarma, basma ve yakma belirteçleri için doğrudan destek ile birlikte, belirteç oluşturma veya atmaya karşı yerleşik koruma sağlar.

Katman-1 akıllı sözleşmeleri, montaj benzeri yığın makinesi dili TEAL’de yazılmıştır . TEAL, programcılara daha önce bahsedilen yaygın işlem türlerini uygulama gücü ifade eder. 2020 yazına hazır TEAL’e yakında sunulacak olan “durumlu” uzantılar, programların katmanları Katman-1’de depolamasına ve hesap bakiyelerini ve diğer blockchain durumlarını daha da etkileyici bir güç açısından denetlemesine olanak tanıyacak. TEAL ayrıca zincir dışı sözleşmeler için gelişmiş güvenlik garantileri de sağlayacaktır. Aslında, aşağıda açıklanan zincir dışı sözleşmeler için güçlü bir temel sağlar.

 

Algorand’ın (Katman-2) zincir dışı sözleşmeleri

 Birçok basit blockchain işlemi Katman-1 hızlı yolu için uygun olsa da, daha özel araçlar gerektiren uygulamaların “uzun bir kuyruğu” da vardır. Örneğin:

 

  • Bir sözleşme çok büyük olabilir . Örneğin, özel bir hisse yerleşimini yöneten bir sözleşmenin, katılmasına izin verilen sertifikalı yatırımcıların bir veritabanına ve belki de kara listeye alınmamış yatırımcıların bir veritabanına danışması gerekebilir. Bu veritabanları zincir üzerinde tutamayacak kadar büyük veya halka açık hale getirilemeyecek kadar hassas olabilir.
  • Bir sözleşme çok fazla hesaplama gerektiriyor olabilir . Örneğin, yüksek düzeyde gizlilik sağlayan bir token yöneten bir sözleşme, ZK-STARK, ZK-SNARK ve benzeri gibi hesaplama açısından yoğun kütüphaneler gerektirebilir. Benzer şekilde, değerli varlıkları işleyen karmaşık bir sözleşme , veri yapılarının bütünlüğünü kontrol eden iddiaları serbestçe kullanabilir . Bu uzun hesaplamalar, diğer müşteriler tarafından kaydedilen ilerlemeyi engelleyerek herkesin engelleme oranını yavaşlatabilir.
  • Bir sözleşme çok karmaşık olabilir . TEAL, basit Katman-1 işlemlerini programlamak için güçlü ve güvenli bir araçtır, ancak daha karmaşık uygulamalar daha üst düzey bir dil gerektirir. İyi yazılım mühendisliği uygulamaları genellikle bir uygulamanın bazen farklı taraflarca sağlanan birden fazla sözleşmeye bölünmesini gerektirir. Modüler bir yapı gerektirecek herhangi bir uygulama kompleksi en iyi şekilde üst düzey bir dil tarafından yönetilir.

 Yukarıda bir kaç örnek ile iki proje arasındaki farkları görmeye çalıştık. Algorand’da tıpkı Ethereum gibi kendi mainnetine diğer projeleri adapte etmek ile ilgileniyor. Algorand ağına katılan bazı projeleri araştırdık ve aşağıda listeledik. Şimdiye kadar Algorand ağına katılan projeler;

 Algorand Kullanım Alanları

Uzun zamandır Algorand Blockchain teknolojisi hakkında konuşuyoruz. Peki bu Algorand nedir? Hangi kullanım durumları vardır ? Hangi sorunlara çözüm bulur gelin buna birlikte bakalım.

Konuya girmeden önce Algorand projesini yakından tanıyalım.

Algorand, yıllarca ana akım blok zincirinin benimsenmesini engelleyen teknik engelleri kaldırıyor: merkezi olmayan, ölçek ve güvenlik. Artık güvendiğiniz sabit bir platform üzerine inşa edebilirsiniz.

Fikir birliği mekanizmamız izinsizdir ve Pure Proof of Stake mekanizmasını kullanır.

Gerçekten merkezi olmayan bir ağa tam katılım, koruma ve hız sağlar. Saniyeler içinde tamamlanan bloklarla, Algorand’ın işlem hacmi büyük ödeme ve finansal ağlarla eşittir. Ve Algorand, anında işlem kesinliği sağlayan ilk blok zinciridir.

Algorand madencilik mekanizması ile çalışmaz bunun yerine Stake Ödül Programını kullanır. Yani elinizde bulunan tokenleri Stake Programı olan bir yere yatırırsınız ve bundan kazanç elde edebilirsiniz. Bu hem zahmetsiz, masrafsız, ve daha kazançlı bir yoldur.

Şimdi gelin Algorand’ın şimdiye kadar hangi sorunlara çözüm bulduğunu ve hangi kullanım alanları olduğuna göz atalım.

 

Attestiv: Sigorta Ekosisteminde Dijital Medya Doğrulamasını Etkinleştirme

Sorunlara dayanıklı bir medya doğrulama platformu olan Attestiv, Algorand’ın blok zincirini sigorta endüstrisinde dijital dönüşümü sağlamak için kullanacak ve yalnızca ABD’de P&C sigorta dolandırıcılığını azaltmak için 40 milyar doların üzerinde bir fırsata hitap edecek. Attestiv’in temel teknolojisi dijital medyanın ya yakalama noktasında ya da adli analiz yoluyla patent bekleyen yapay zeka teknolojisi kullanılarak doğrulanmasını sağlar.

Attestiv’in temel teknolojisi, dijital ortamın (fotoğraflar, videolar ve belgeler), sensör verilerinin, meta verilerin ve daha fazlasının, yakalama noktasında veya adli analiz yoluyla patent bekleyen AI teknolojisi kullanılarak doğrulanmasını sağlar. Medya yakalandıktan sonra, “parmak izi” işlemiyle, insan parmak izine benzeyen ve gelecekteki değişiklikleri veya değişiklikleri tanımlayabilen dijital bir medya varlığının benzersiz bir temsili ile kurcalamaya dayanıklı hale gelir. Bu parmak izleri daha sonra verilerin orijinal biçiminden değiştirilmediğinden emin olmak için Algorand blok zincirinde saklanır.

 

Verady: Algorand Kullanıcıları için Entegre Profesyonel Sınıf Muhasebesi

Kripto para birimi vergi ve muhasebe yazılım şirketi olan Verady, iki büyük Ledgible platformu müşterisi olan Blockchain.com ve Algorand’ı açıkladı. Önde gelen iki blockchain kuruluşu olan Algorand ve Blockchain.com tarafından hızlandırılmış benimsenmesi. Ledgible, her iki kuruluşa da tekliflerini genişlettikleri için gerekli bir finansal altyapı bileşeni ekler. Ledgible, ALGO’yu yazılımına entegre edecek, entegre muhasebe sağlayacak ve Algorand kullanıcıları için mevcut olan büyüyen dijital finansal ürün ve hizmetler paketini genişletecektir.

 48 milyondan fazla cüzdan kullanıcısı ve sınıfının en iyisi ticaret olanakları sağlayan bir borsaya sahip olan Blockchain.com, Ledgible’ın  kurumsal sınıf raporlamasını dahili olarak dahil ederek entegrasyondan faydalanacaktır  .

Friksiyonsuz değer alışverişini sağlayan yeni nesil bir blockchain platformu olan Algorand  , iç muhasebe ve denetim için Ledgible’dan yararlanacak  . Buna ek olarak, Ledgible ,  ALGO’yu  yazılımına entegre edecek, böylece Algorand platformunun yerel belirteçinin (Algorand Vakfı tarafından yönetilen) tüm sahipleri entegre muhasebeye sahip olacak. Bu, Algorand kullanıcılarına sunulan büyüyen dijital finansal ürün ve hizmet paketini genişletiyor.

 

RHOVIT: Algorand’da İçerikten Para Kazanma ve Platform Oyunlaştırmanın Yolunu Açmak

Oyunlaştırılmış bir içerik platformu olan RHOVIT, aynı zamanda içerik oluşturucular için daha iyi bir para kazanma yöntemi uygularken kolay ve uygun fiyatlı kripto madenciliği sunar.

Algorand’a dayanarak, RHOVIT kurumsal düzeyde ölçeklenebilirlikten ve aynı zamanda kullanıcıların madencilik yapması ve kazanması için araçlar ve yaratıcı yöntemler geliştirmek için sınıfının en iyisi yeniliklerden faydalanacaktır

RHOVIT’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Matt McCullough, “RHOVIT’i mümkün olan en kısa sürede ölçeklendirme görevindeyiz. Şu anda dünya ekonomik zorluklarla karşı karşıya, ancak birkaç parlak noktadan biri içerik akışı oldu. Bir çözüm sunuyoruz görüntüleyenlerin içerikten zevk alırken pasif gelir elde etmeleri için ve Algorand bu sözü şimdi ve gelecekte yerine getirmemize yardımcı olacak. ”

 

Meld Gold: Altını Algorand’da Dijital Varlığa Dönüştürme

Avustralyalı bir erken aşama teknoloji şirketi olan Meld Gold, altının alınıp satılma şeklini değiştirmeyi planlayan dijital bir platform yarattı. Diğer blockchain platformlarını düşündükten sonra Meld Gold, Algorand’ı altın pazarının tüm bileşenlerini bağlamak için en uygun olarak seçti: tedarikçileri, bayileri ve alıcıları doğrudan varlıklarını ticaret yapmak istedikleri yere getirmek.

Avustralya’nın önde gelen külçe altın satıcısı Melbourne Mint’in CEO’su Peter August , “Bazıları kripto para birimi ‘dijital altın olarak adlandırırken,’ Meld zaten mevcut olan altın endüstrisine gerçek bir bağlantıdır .

“Birçok şirket kendi altın destekli token versiyonlarını yaratmaya çalıştı, ancak Meld’in yaptığı yeni: yeni altın piyasasını taklit etmek için değil, aynı zamanda gerçek altın piyasasını geliştirmek için blockchain teknolojisini kullanıyorlar.”

 

Tether: Algorand 2.0’ın ASA Teknolojisinden, Algorand’ın Blockchain’inde İlk Stablecoin’i Piyasaya Sürdü

Tether, Algorand 2.0’da piyasaya sürülen yeniliği kullanan ilk sabit paradır ve anında onay, mikro ödemeler ve otomatik cüzdan desteği sağlayacaktır. Algorand kullanıcıları, Algorand platformunda bulunan yüksek hız, ölçeklenebilirlik ve işlem kesinliğini kullanarak en likit, istikrarlı değişim ortamı olan Tether’e erişebilecek.

 

Monerium: Algorand Protokolünde Programlanabilir ve Kullanılabilir E-Parayı Destekleme

Blok zincirleri için dünyanın ilk yetkili lisanslı e-para sağlayıcısı olan Monerium, 2020’de Algorand Protokolünü tamamen programlanabilir ve kullanılabilir e-paralarıyla desteklemek için münhasır olmayan bir ortaklık duyurdu. E-para lisansını Haziran ayında aldığı günden bu yana Monerium, Euro cinsinden sınır ötesi işlem dahil olmak üzere çeşitli B2B kullanım durumlarını açıkladı.

Blok zincirlerin genel olarak benimsenmesi, zincirde güvenilir bir dijital nakit formu gerektirir. Haziran 2019’da e-para lisansını aldığından beri, Monerium, e-para için, Euro cinsinden bir sınır ötesi işlem de dahil olmak üzere birkaç B2B kullanım durumu açıkladı. Monerium artık ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini ve İzlanda kronunda AB, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’da e-parayı destekliyor.

 

Blockchain: Gelecekteki Cüzdan ve Algorand Standart Varlık Desteği dahil Çok Fazlı Entegrasyon

Blockchain.com, Algorand’ı Blockchain Cüzdan, Blockchain Explorer ve Blockchain Piyasaları da dahil olmak üzere tüm ürünlerine entegre edecek. Ayrıca, Algorand blok zincirinde herhangi bir varlığın tokenleştirilmesini ve ihraç edilmesini standart bir şekilde mümkün kılan Algorand Standart Varlıkları (ASA) için destek sağlayacaklar.

Yukarıda Algorand mainnetini kullanan bir çok proje var şirketi listeledik. Algorand şu anda yeni projeleri adapte etme aşamasında bir ödül programı açıkladı. 250M Algo hibe programı. Bu program ile birlikte daha fazla projeyi kendi altyapılarına adapte edeceklerini düşünüyorum. Eğer bu ödül programından yararlanmak isterseniz buradan telegram kanalına ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz